Annons
Annons

Hasselnötsbrownie med saltkolapannacotta

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-2

Wow! Det här är verkligen en tårta i min smak. Kanske något av det godaste jag har bakat.

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-5

I botten har vi en glutenfri brownie med hasselnötsmjöl och rostade hasselnötter. Lager två är en saltkolapannacotta, som endast består av tre ingredienser (och salt).

Annons

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-3

RECEPT
8-10 bitar

Hasselnötsbrownie
125 g smör
40 gram kakao
2 ägg
180 gram strösocker
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
40 gram hasselnötsmjöl/malda hasselnötter (finns bl a på Lidl. Annars kan man bara mixa hasselnötter i en matberedare)
1/2 tsk bakpulver
50 gram rostade hasselnötter, grovhackade

1. Sätt ugnen  på 175 grader
2. Sätt bakplåtspapper i botten och längs kanterna på en rund form, ca 20 cm i diameter.
3. Smält smöret och lägg i kakao och rör om.
4. Blanda ägg och socker i en skål.
5. Tillsätt  kakao och smör till ägg och socker.
6. Addera resten av ingrediensen och rör om till en jämn smet.
7. Baka i ca 20 minuter. Kakan ska ha stelnat men vara lite ”gungig”.
8. Låt kakan svalna helt. Ta loss den ur formen.

Saltkolapannacotta
1 burk karamelliserad mjölk (397 gram)
5 dl grädde
3 gelatinblad.
0,5-1 tsk flingsalt (eller efter behag som Fabror Melker säger) 

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga i minst 5 min.
2. Värm upp grädden i en kastrull på spisen, och ta den från värmen precis när den börjat koka.
3. Rör ner den karamelliserade mjölken, och rör om med en visp tills den har löst sig. (Spara 0,5 dl till dekoration om du vill)
4. Rör ner gelatinbladen. Tillsätt sedan saltet och rör ut det.
5. Låt smeten stå i kylen tills den kallnat, men rör om var 10 minut så att den inte stelnar.

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-1

Montera tårtan

1. Lägg tillbaka tårtan i formen igen, gärna med hård platsfilm runt om som sitter precis intill kanten. Om du inte har det, använd tunn plastfilm.
2. Tryck till kanterna på brownies så att den ligger kloss intill kanterna. Ställ in den i frysen i 30 minuter.
3. Häll sedan på pannacottasmeten på brownien, när den har blivit lite mer tjockflytande. Häll lite i silikonformar om du vill ha som dekoration.
4. Låt stå i kyl i minst 6 timmar.

Dekorera som du har lust! (receptet på macaronsen som jag dekorerade med hittar ni här)

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-4

(0)

7 kommentarer

Annons

 


Annons


Laddar